Appointment with Love

One Mark Questions :

Answer in a word, a phrase or a sentence.

1. Name the woman who wrote remarks in the book ‘Of Human Bondage’?

Ans: Hollis Meynell Wrote remarks in the book ‘Of Human Bondage’.

2. The woman past 40, wore a red rose in her suit lapel because

a) she loved roses.

b) her husband gave it to her.

c) Hollis Meynell requested her to wear it.

Ans: Hollis Meynell requested her to wear it.

3. A red rose was worn by

a) a young girl of about 18

b) Hollis Meynell.

c) a fat woman well past 40.

Ans: Hollis Meynell.

4. When John Blandford confessed he felt fear, Hollis Meynell said that

a) only cowards fear.

b) ordinary people fear.

c) all brave men fear.

Ans: all brave men fear.

5. Hollis Meynell did not send her photograph because she

a) did not have a photograph.

b) was ugly.

c) believed that looks were not important.

Ans: believed that looks were not important

6. Lt. Bland ford's heart leaped higher than his plane when he saw a

John Bland ford and Hollis Meynell decide to meet b) girl about eighteen years old.

c) Woman well past 40.

Ans: slim woman with blond hair and blue eyes.

7. Who is compared to spring time in Appointment with love?

Ans: Hollis Meynell is compared to spring time in Appointment with love

8. Where would Hollis Meynell be waiting for John Bland ford according to the woman well past 40?

Ans: John Bland ford and Hollis Meynell decide to meet in a restaurant across the street.

9. Where did John Bland ford and Hollis Meynell decide to meet?

Ans: John Bland ford and Hollis Meynell decide to meet Grand central station in New York.

10. What attracted Bland ford in the book ‘Of Human Bondage’?

Ans: Her remarks about men attracted Bland ford in the book ‘Of Human Bondage’.

11. The remarks written by Hollis Meynell in ‘Of Human Bondage’ 'was about

a) the beauty of nature.

b) Florida city.

c) an insight into a man's heart.

Ans: an insight into a man's heart.

12. Who made the woman past 40 wear a red rose in her suit lapel?

Ans: Hollis Meynell made the woman past 40 wear a red rose in her suit lapel.

13. Hollis Meynell was compared to

a) Springtime.

b) winter.

c) Summer.

Ans: Springtime.

14. Where did John Bland ford find the name of Hollis Meynell ?

Ans: John Bland ford find the name of Hollis Meynell On the bookplate,

15. A young girl of about 18 passed close to John Bland ford at

a) four minutes to six.

b) six minutes to six.

c) one minute to six.

Ans: four minutes to six.

16. A young woman with blue eyes and blond hair came toward John Blandford at

a) six minutes to six.

b) one minute to six.

c) four minutes to six.

Ans: one minute to six.

17. John Blandford got the book ‘Of human bondage’ from

a) New York library.

b) Florida army library.

c) California library.

Ans: Florida army library.

18. The young girl could not have been Hollis Meynell because

a) she wore a crimson sweet pea on her suit lapel.

b) she was not pretty.

c) she was past 40.

Ans: she wore a crimson sweet pea on her suit lapel.

19. John Bland fords confession of his fear shows his

a) cowardice.

b) honesty.

c) immaturity.

Ans: honesty.

20. John Bland ford was impressed by

a) the story of ‘ Of human bondage’.

b) the men and women in the novel.

c) the notes in a woman’s hand writing.

Ans: the notes in a woman’s hand writing.

21. When did Bland ford feel as though he were being split in two?

Ans: Bland ford felt as though he were being split in two when he saw a fat woman past 40 with

a red rose in her suit lapel.

22. Who would be waiting for John Bland ford at the restaurant across the street?

Ans: Hollis Meynell would be waiting for John Bland ford at the restaurant across the street

II. Answer the following in a paragraph of 80 – 100 words each. - 4 marks

1. What were the qualities that John Bland ford admired in Hollis Meynell in, ‘Appointment with Love’?

Ans - John Blandford liked the remarks written by Hollis Meynell throughout the book ‘Of Human Bondage’. He admired the way she could look into a man’s heart so tenderly. Secondly he had confessed to Hollis Meynell that he had felt fear to which she had quoted the 23 rd psalm,.’All brave men fear’. She was a huge moral support to him. Thirdly when he asked her for her photograph she flatly refused to send it saying that looks were not important in true love. These were the qualities that Bland ford admired in Hollis Meynell.

2. Compare Hollis Meynell with the woman past 40.

Ans - Hollis Meynell was 30, tall, smart with blond hair and blue eyes. She was intelligent and a sensitive woman. She believed that true love was beyond physical beauty. On the other hand the woman past 40 was fat and had thick ankle feet. She had gray hair. She was gentle and sensible with a warm twinkle in her eyes.

3. Describe how the book ‘Of Human Bondage’ played an important role in John Bland ford’s life.

Ans - John Blandford found the book ‘Of Human Bondage’. in Florida Army Library. He liked Hollis Meynell’s remarks in the book about man’s feelings. He found her address in a New York city telephone book and promptly wrote to her. She replied and their friendship grew. She encouraged him when he felt fear during the war. They corresponded for 13 months and finally decided to meet. Thus the book ‘Of Human Bondage’ brought them close together.

4. Why was Hollis Meynell reluctant to send her photograph to John Blandford?

Ans - John Blandford had asked Hollis Meynell for her photograph. But she flatly refused to send him her photograph. She strongly believed that how she looked didn’t matter. She even added that she may be plain looking and wanted Blandford to accept her as she was. She said that love which depended on looks only disgusted her. So she refused all his pleas to send him her photograph. She added that they would son meet in New York.

5. Describe the incident when John Bland ford felt fear.

Ans - John Bland ford was an Army lieutenant and one day was caught in a fierce battle. His plane was the target of the enemies and he could almost see the grinning face of the enemy pilot.He had confessed to Hollis Meynell that he had felt fear. She had consoled him saying that all brave men fear. So whenever Bland ford felt fear he would imagine Hollis Meynell’s voice and this renewed his strength and skill. She had even quoted the 23 rd psalm of the bible,’ all brave men fear’. Thus Hollis Meynell was a huge moral support to John Bland ford.

6. Describe the meeting between John Bland ford and the woman with the red rose in her suit lapel.

Ans - John Bland ford was anxiously waiting at the Grand Central Station for Hollis Meynell. At one minute to six, a tall pretty woman walked toward him and he felt happy. But unfortunately he saw a fat woman well past 40 standing behind her with a rose in her suit lapel. John Bland ford was terribly disappointed but concealed it. He said to himself that his friendship with Hollis Meynell would be rarer than love and would consider his relationship with Hollis Meynell as precious. He showed her the book , ‘ Of Human Bondage ‘ and invited the fat lady for dinner to which the woman said that the real Hollis Meynell was waiting for him at a restaurant across the road. Thus we admire John Bland ford for being faithful to Hollis Meynell.

III. Answer the following in about 200 words.

1. Bring out the conflict in the mind of John Bland ford when he saw a fat woman past 40 with a rose in her suit lapel.

Ans – “Appointment with Love” is a delightful story of friendship and love between Blandford and Hollis Meynell, written by Sulamith Ish-Kishore. In his mind’s eye John Bland ford had created a beautiful picture of the woman he loved so passionately for the past thirteen months. So it was but natural for him to feel disappointed when he saw a plump woman past 40 with a red rose in her suit lapel. It took some time for him to come to terms with the situation he had not expected. But his integrity, honesty, and his love for the rare kind of friendship he had developed towards Hollis Meynell for the past thirteen months took an upper hand and he invited her for dinner. Of course he himself was shocked at the bitterness of his voice but he gracefully accepted the fat woman as a precious friend.

2. How would you justify Hollis Meynell’s action of testing John Bland ford in ‘Appointment with Love’?

Ans - Hollis Meynell had corresponded with John Bland ford because she had liked him. But as a woman she had to be careful. She wanted to know how strong Bland ford’s love for her was and so decided to test him. She had every right to test him because it was an important decision in her life. So she had requested the fat lady past 40 to wear the red rose in her suit lapel. She knew she had made things difficult for Bland ford but that was the only way she could ascertain that Bland ford loved her. She did not believe in physical attraction. She was a mature intelligent woman and did not want to make a wrong decision. Thus we admire Hollis Meynell for her sharpness and we endorse her action.

One Dark Night

I One mark questions:

1. Who is Joe?

Ans: Joe is an inventor.

2. Who is Mary?

Ans: Mary’s Joe’s wife

3. When does Joe work?

Ans: Joe works in the night.

4. What does Joe want to invent?

Ans: Joe wants to invent spinning machine.

5. What will people do if they see Joe building the spinning machine?

Ans: People break his bones if they see Joe building the spinning machine.

6. People are afraid of Joe’s machine because they think it will take away their ______________ (Fill in the blank).

Ans: job/bread/earning/livelihood

7. How many threads can Joe’s machine spin at a time?

Ans: 100 threads can Joe’s machine spin at a time.

8. According to Joe, can people earn more money from the spinning machine or the spinning wheel?

Ans: spinning machine

9. Who does Joe want to help most by inventing the machine?

Ans: Joe wants to help Children most by inventing the machine.

10. What did Joe do as a child?

Ans: As a child, Joe worked in a dark cottage.

11. Mention one of the health problems Joe suffered.

Ans: Joe suffered poor sight/bent legs/hunch back/cough.

12. What does Joe want children to do instead of work?

Ans: Joe want children to play/go to school/sleep well/grow up healthy instead of work.

13. Why do the masters want children to work?

Ans: masters want children to work as cheap labour.

14. When Mary says, ‘I love my wheel’,

a. she’s angry with Joe

b. she is sad

c. to stop working on her spinning wheel

d. she doesn’t want Joe to invent the spinning machine

Ans: she is sad

15. Who is Hob?

Ans: Hob is blacksmith.

16. What message did Hob send Joe?

Ans: people are angry with Joe’s work.

17. Why did Mary go to Hob?

Ans: Mary go to Hob to have her shoes repaired.

18. ‘Hob’s brain is no bigger than a nut’, means he is ______________.

Ans: not intelligent.

19. What will make Johnny rich according to Joe?

Ans: according to Joe, spinning machine will make Johnny rich.

20. When Joe earns a lot of money, what luxury can Mary have?

Ans: silk gowns/ride in a coach

21. How long did it take Joe to make the most important part of the machine?

Ans: It takes months Joe to make the most important part of the machine

22. How many times did Joe try before the important part of his machine worked?

Ans: Joe try 12 times before the important part of his machine worked.

23. What news does Johnny bring his father?

Ans: Johnny brings news to his father that there were men in the yard.

24. Why do people come to Joe’s house?

Ans: people come to Joe’s house to destroy Joe’s machine.

25. When do the people come to Joe’s house?

Ans: people come to Joe’s house in the dark

26. What does Johnny use to try to stop the people from entering the house?

Ans: Johnny use pistol to try to stop the people from entering the house.

27. What does Joe want to hide from the people?

Ans: Joe wants to hide from the people the most important part of his machine

28. Where does Mary hide the important part of the machine?

Ans: Mary hides the important part of the machine in Ann’s doll.

29. Who faces the people when they attack Joe’s house, Joe or Mary?

Ans: Mary faces the people when they attack Joe’s house.

30. What do Hob and other men destroy?

Ans: Hob and other men destroy Joe’s machine.

31. What does Mary say when the men ask for Joe?

Ans: Mary say when the men ask for Joe that Joe was ill.

32. What does Johnny say about his father to the people?

Ans: Johnny say about his father to the people that his father honest and brave.

33. How does Mary reward Johnny for being brave?

Ans: Mary reward Johnny for being brave rubs lard on his head

34. What does Joe do after Hob and the men leave his house?

Ans: Joe starts working on his machine again after Hob and the men leave his house.

II. Answer the following questions in a paragraph each.

1. What does Joe want to invent? Why?

Joe was trying to invent a spinning machine. This machine could do a lot of work in a short time. It could spin a hundred threads at once. The people thought that the machine would do all their work. Then they would have no jobs. They would have no money to buy food. They would have no money to buy milk for their children. So, they did not want Joe to build the machine. They were angry with him, because he would not stop his work on the machine. They threatened him that they would break his bones if he continued his work. Therefore, Joe worked secretly at night to avoid trouble from the people.

2. Why was Joe determined to invent the machine?

As a boy, Joe’s life was sad (not happy). He worked in a dark room all day. He did not play in the sunshine and grow healthy like normal children. His back was bent (He had a hunch back) His legs were bent. His eyes were weak. He got up early and went to work in the cold winter mornings. As a result, he had a permanent cough. He did not want children to work in the cold and dark. He did not want children to suffer like him. His machine could free them from their work. Then they could play in the sunshine. And they grow become healthy and strong. They could also go to school. People could earn more money, because the machine could produce more. Therefore, Joe was very determined to invent the spinning machine.

3. Why was Mary afraid of Joe’s work?

Mary was very afraid of the people. She was afraid that they would harm Joe .She had gone to Hob, the village blacksmith, to get her shoes repaired. Hob told her that the people were very angry with Joe. They wanted Joe to stop his work. Otherwise, they would trouble him. But Joe did not listen to Mary. He continued to work. Soon, he was successful in making the most important part of the machine.

4. What happens when Hob and other men attack Joe’s house?

Johnny sees people coming to the house. He informs Joe. Joe wants to hide the important part of the machine before they come in. Mary has an idea. She hides it inside Ann’s wooden doll. She forces Joe to go to bed in order to save him from the angry men. By then the men rush into Joe’s house. They see his machine and break it. Then they ask for Joe. Mary tells them he is ill (not well) and in bed. She begs them not to harm him. She promises that they will go away from that place. The men are happy that they destroyed Joe’s machine. They go back happy. After the men leave, Joe is at work again rebuilding the machine.

5. What happens after Hob and the men leave Joe’s house?

Joe comes back from the bedroom. He starts his work all over again. He is not worried that the men broke his machine. Because the most important part of the machine is safe. He can now rebuild his machine and continue his work

Unit Test

Sri G.V.Anjanappa Memorial Comp. Jr. College, Bedareddyhalli

DateI: 28/8/11 Max.Marks-25

I. Answer the following questions in a word or a Phrase or sentence. 11x1-11

1. Where did the Rabbit hide itself to avoid people?

2. In ‘The Rabbit’ the crowd was disappointed because

a) The rabbit was quite ordinary

b) The rabbit had disappeared

c) They were not allowed to cross the fence

3. What is the rabbit doing sitting behind a barbed wire fence?

4. Which is the best season to visit ‘Sevilla and Fiesole’?

5. Mention one of the modes of transport used by the people in the poem ‘the rabbit’?

6. What are the people of England going to see in the poem’ The Rabbit’?

7. Where does the rabbit sit?

8. The people indented to cover the first part of their journey to see the rabbit?

9. The people are----- at the end of the poem

a. delighted

b) Disappointed

c) happy.

10. What did the speaker’s optimistic in the poem?

11. Name any one of the modernity mentioned in the poem ‘the rabbit’?

12. Mention on of the lights used in the poem?

II. Answer any two the following in a paragraph of 80-100 words each. 2x4=8

13. How is man responsible for the state of misery as depicted in the poem ‘the rabbit’?

14. How do the phrase ‘the only rabbit in England and the only patch of grass’ reflect upon the prevailing situation all over the world, in the poem “The Rabbit”?

III. Answer the following in about 200 words.1x6=6

15. How does the poet Alan Brown john explain the effects of urbanization?

Key answer

1. In warren/ inside the earth/ under the ground/burrow

2. He rabbit had disappeared

3. Nibbling grass on the only patch of grass.

4. Spring season

5. escalator/underground/motor/helicopter

6. The only Rabbit

7. behind a barbed wire fence

8. on foot

9. Disappointed

10. To go home and do something else for the day and may be see it tomorrow.

11. Lights/ hoards/helicopter/ motorcar

12. Neon lights/ flood lights/ sodium lights.

Report Writing

Line Graph

The given Line Graph shows the rising percentage of literacy in Urban and Rural areas between 2000 and 2008. Write a report in about 120 words.

This is the report about the given line graph. The line graph indicates rising percentage of literacy in Urban and Rural areas from 2000 to 2008. In 2000, percentage of literacy in rural area is only 15 percent. In 2004 it reaches to 20percent. And it drastically rises and reaches 30% in 2008. Where as the percentage of literacy rates in Urban area is 30% in 200 and it raises to 40% in 2002 and finally reaches to 80 in 2008.By analysis of these graphs we may conclude that the percentage of literacy rate of rural as well as urban are slowly and steadily rises from year to year but the percentage of literacy rate of urban is greater than of the rural.

No posts.
No posts.